Linkbuilding 2018

In 2018 is het meest controversiële onderwerp binnen SEO nog steeds het aloude linkbuilding. We discussiëren hevig over wat er nou goed is en wat niet. Werken die startpagina’s nog wel? En hoe bepaal je of een geplaatst blogartikel wel genoeg autoriteit doorzet? Het belangrijkste hierin is om tussen de regels door te lezen en je te baseren op logica. Google blijft namelijk een machine, die ‘gewoon’ probeert om zo goed mogelijk in kaart te brengen wie de belangrijkste partij binnen een branche is.

Voordat je begint: de interne structuur

Voordat je aan de slag gaat met het creëren van autoriteit, is het belangrijk om te zorgen dat de interne structuur van je website op orde is. De interne links in een website kunnen worden gezien als de waterleidingen die de ‘linkjuice’ over de website verdelen. Als het hier aan schort, kun je als een gek autoriteit gaan creëren, maar deze zal dan niet goed worden doorgegeven.

Zorg daarom voor een goede categorisering binnen je website en zorg dat elke pagina op de website ‘bereikbaar’ is. Bovendien is het essentieel om een duidelijke hiërarchie binnen de verschillende pagina’s te hebben, zodat belangrijke pagina’s ook meer autoriteit ontvangen.
1. Absolute aantallen

Alhoewel Google steeds beter meet hoe belangrijk een link is (en wat de autoriteit is die deze link meegeeft), ga je het met 3 a 4 goede links niet redden. Om genoeg autoriteit te creëren, is het belangrijk dat je op genoeg plekken teruggevonden wordt. Let dus niet alleen op links van hoge kwaliteit, maar ook op de kwantiteit.

Veel verschillende links brengen ook verschillende soorten anchorteksten (waarover later meer) met zich mee, die Google voldoende context bieden om te bepalen wie jij bent en wat jij doet. Je kunt het een beetje vergelijken met een fysieke winkel: de aanbevelingen van duizenden ‘onbetrouwbare’ personen wegen op tegen de aanbeveling van één heel betrouwbaar persoon, omdat dat ze gevarieerder zijn en jou een duidelijker beeld geven van wat je kunt verwachten van deze winkel. Natuurlijk moet je op de kwaliteit van de inkomende links letten, maar het is evenzeer belangrijk om aan je aantallen te komen.
In de praktijk

In de praktijk is het belangrijk om qua kwantiteit op 4 onderdelen te letten:

Aantal links
Aantal domeinen
Aantal IP-adressen
Aantal subnets

Natuurlijk is het belangrijk om voldoende inkomende links te hebben. Maar deze verschillende links moeten ook van verschillende plekken afkomstig zijn. Het is niet genoeg om honderden links van dezelfde website te hebben. Zorg ervoor dat de links van verschillende domeinen afkomstig zijn.

De diversiteit gaat echter nog een stapje verder. Het is hartstikke leuk om inkomende links van honderden domeinen te hebben, maar wanneer deze domeinen allemaal op hetzelfde IP-adres zitten, ga je de oorlog alsnog niet winnen. Het komt zelfs spammy over op Google, waardoor het een negatief effect kan hebben. Daarbij kan het ook nog eens helpen als de links in verschillende ‘ranges’ zitten. Dit vergt enige kennis van subnets, wat een vrij complexe materie is.

Niet elke link hoeft van een ander IP-adres of een ander subnet afkomstig te zijn. Ook is het echt niet erg als je 10 links op één website hebt staan. Zorg er alleen voor dat je meer dan genoeg diversiteit hebt in de inkomende links.

links kwaliteit kwantiteit pins met touwtjes verbonden
2. Anchorteksten

Google let niet alleen op wie er naar je verwijst, ook hoe er over je wordt gepraat. Het zou mooi zijn dat er bijvoorbeeld op nu.nl naar jou wordt verwezen, maar wanneer men zegt dat je een schoenenwinkel bent, terwijl je eigenlijk een accountant bent – ik weet het, het is een extreem voorbeeld – heb je hier weinig aan.
Wat is een anchortekst?

Een anchortekst – ook wel ankertekst en linktekst genoemd – is simpel gezegd de tekst waarmee een link gekoppeld is. Een anchortekst (…) wordt meestal weergegeven als een onderstreepte of als een alternatief gekleurde tekst (meestal blauw). Deze anchortekst bevindt zich op een webpagina die is gelinkt aan een andere pagina, hetzij binnen dezelfde website of naar een andere website. Een anchortekst is dus altijd klikbaar, omdat het een verwijzing is naar een andere pagina.

Uit: ‘De ultieme anchortekst voor SEO‘
Verschillende soorten achorteksten

Danny van den Berg ging er in zijn artikel ‘De ultieme anchortekst voor SEO‘ al uitgebreid op in, maar ook de anchorteksten spelen een grote rol in hoe Google je website waardeert en indexeert. Hij sprak hier over 12 verschillende soorten anchorteksten, maar ik heb er voor het gemak 5 uitgelicht:
Bedrijfsnaam

De eerste anchortekst, die ook veel terug moet komen, is je bedrijfsnaam. Als mensen jouw bedrijfsnaam veel noemen, maakt dit het voor Google makkelijker om te herkennen wie jij bent.
Ongeoptimaliseerde anchorteksten

Denk bij ongeoptimaliseerde anchorteksten aan een kale url, zoals ‘www.frankwatching.com’ of ‘https://www.frankwatching.com’. Het kan ook een link zonder anchortekst zijn, zoals een afbeelding zonder alt-tekst.
De belangrijkste zoekwoorden

Let op: dit is een paardenmiddel en moet met mate worden gebruikt.

Om voor Google nog duidelijker te maken wie jij bent en wat je doet, is het ook handig om bepaalde zoekwoorden in het anchortekstprofiel terug te laten komen. In dit geval kan een klein percentage van de anchorteksten dan ook worden geweid aan exact matching keywords. Ben je bijvoorbeeld een accountant in Rotterdam? Dan kan het ook echt geen kwaad als mensen jou als zodanig benoemen. Ook werkt het positief als mensen naar een subpagina van je verwijzen, en hierin de titel van de betreffende pagina als anchortekst gebruiken.
Variaties op zoekwoorden

Als je te ver gaat met de exact matching keywords, kan dit negatieve gevolgen hebben. Gelukkig bestaat jouw website uit meer dan een paar zoekwoorden. Als we doorgaan op het voorbeeld van de accountant in Rotterdam, dan kun je ervoor kiezen om voor variaties op zoekwoorden te gaan. Denk hierbij aan termen als:

Accountancy
Administratie
Boekhouding
Boekhouder

Hoe meer variatie je aanbrengt in jouw anchortekstprofiel, hoe meer context je Google biedt om erachter te komen wie je bent en wat je doet.
‘Natuurlijk’

Vroeger werden vooral anchorteksten als ‘klik hier’ en ‘lees meer’ gebruikt. Soms hoor je dat deze teksten niet meer zouden werken. Hier zit een kern van waarheid in: ze helpen Google niet om te achterhalen wat je nou exact doet. Maar het komt wel ‘natuurlijk’ over op de zoekmachine, wat juist weer mee kan helpen.
Variatie en één groot geheel

Ongeacht welke anchorteksten je gebruikt, zorg ervoor dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Dit betekent dat de anchorteksten in jouw profiel aansluiten op de anchorteksten binnen de interne links op jouw website, en dat deze weer aansluiten op jouw diensten/producten. Zorg ook voor een uitgebalanceerd profiel:

Bedrijfsnaam
Ongeoptimaliseerde anchorteksten
Belangrijkste zoekwoorden
Variaties op zoekwoorden
‘Natuurlijke’ anchorteksten

3. Follow/nofollow

Laten we in het vlak ‘natuurlijke’ links blijven: vroeger was linkbuilding nog meer het slachtoffer van spam en misbruik dan het vandaag de dag is. Hierdoor werd al in 2005 de nofollow-link in het leven geroepen. Kim Waninge heeft het hier al eerder over gehad.

Als er een nofollow-attribuut aan een link wordt gegeven, zal Google deze link dan ook in principe niet volgen. Er wordt geen autoriteit meegegeven en Google neemt de anchortekst van deze link ook niet mee. Maar dit betekent niet dat je nofollow-links per definitie moet afwijzen. Het draagt juist bij aan het creëren van een ‘natuurlijk’ backlinkprofiel.

Als je de autoriteit van jouw website probeert uit te bouwen, dan is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat een gedeelte van deze links het nofollow-attribuut hebben. Dit kan bijvoorbeeld via socialmedia-links zijn of via reacties op fora. Er is hier geen specifiek percentage aan verbonden. Het is alleen zo dat wanneer Google ziet dat een website honderden inkomende links heeft, en geen één hiervan heeft het nofollow-attribuut, de alarmbellen gaan rinkelen.

linkbuilding links aantrekken
4. Verschillende soorten links

We hebben nu de basiskennis opgedaan. We weten alles over linkaantallen, de anchorteksten en over follow versus nofollow. Nu kunnen we ons richten op het soort links. Ook hier is het zaak om voor voldoende variatie te zorgen. Laat ik daarbij direct een misvatting de wereld uit helpen: het is niet waar dat startpagina’s, partnerpagina’s en andere ‘ouderwetse’ varianten geen waarde meer verkondigen. Het is simpelweg zo dat ze (veel) minder goed werken dan voorheen. Maar ze kunnen nog steeds onderdeel zijn van een linkprofiel, dan wel met mate.

Zoals ik al zei, is het belangrijk om voor voldoende variatie te zorgen in het soort inkomende links. Maar het is wel goed om voor een solide basis te zorgen. Begin daarom allereerst met het aanmelden op bedrijvenpagina’s en directories en het opzetten van socialmedia-kanalen. Richt je daarna pas op het verspreiden van content op bijvoorbeeld blogsites en dergelijke.

Om inspiratie op te doen over welke soort links je allemaal hebt, heb ik ze voor je op een rij gezet:

Socialmedia-kanalen (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, etc.)
Google Mijn Bedrijf (twijfelgeval of dit onder de noemer linkbuilding valt, wel belangrijk!)
Directories (Startpagina.nl, Startkabel.nl, maar ook Yelp.com)
Bedrijvenpagina’s/bedrijvengidsen (Detelefoongids.nl, etc.)
Blogsites (zoals Frankwatching zelf)
Partnerpagina’s
Forumreacties

5. ‘Natuurlijke’ groei

Als je weet waar je moet zoeken, kun je soms in een paar uur wel honderden bruikbare links vinden. Links waarmee je een flinke autoriteit op kunt bouwen. Toch kun je deze links flink verpesten door ze allemaal in één keer aan te melden. Dit komt zeer onnatuurlijk over op Google, waardoor het je niet de autoriteit toekent die je zou kunnen krijgen met deze links. Het kan zelfs voor een verlaagde waardering van jouw website zorgen.

Wil je natuurlijk over blijven komen op Google? Genereer de links dan zo gefaseerd mogelijk, zodat er een ‘natuurlijke’ groei ontstaat. Kies er bijvoorbeeld voor om de links over een periode van een jaar vervaardigen, afhankelijk van het totaal aantal beschikbare links.
6. Bezoekers aantrekken

Door alle tactieken, technieken, do’s en don’ts willen we nog weleens het belangrijkste doel van linkbuilding uit het oog verliezen: bezoekers aantrekken. Begrippen als autoriteit, anchorteksten, IP-adressen, follow en nofollow lijken allemaal ineens heel onbelangrijk als jij met één blogpost duizenden bezoekers aantrekt. Dit lijkt misschien een onrealistisch scenario, maar het is wel de manier waarop Google wil dat jij te werk gaat.

Als je de autoriteit van een website wil vergroten, zijn de onderdelen van punt 4 zeker een mooie basis om mee te beginnen. De volgende vraag die je jezelf daarna moet stellen, is: ‘Hoe trek ik direct bezoekers naar mijn website?’ Als Google de autoriteit van een website bepaalt, kijkt het namelijk ook naar de mate waarin de website zelfstandig het hoofd boven water kan houden. Onderzoek waar binnen jouw branche de bezoekers zitten en probeer hier een plek te veroveren!
De uitvoering van bovengenoemde stappen

Hierboven heb ik diverse stappen doorlopen om de autoriteit van jouw website te vergroten. Willen we dit zo zorgvuldig mogelijk doen, dan moeten we als volgt te werk gaan:

Breng in kaart naar welke soorten links je gaat zoeken (stap 4 uit het overzicht)
Breng de waardes van de links in kaart (stap 1 uit het overzicht)
Geef aan welke links je op follow zet en welke op nofollow (stap 3 uit het overzicht)
Schrijf per link op welke anchortekst je gaat verbruiken en naar welke pagina je deze gaat doorverwijzen (stap 2 uit het overzicht)
Schrijf op welke link je wanneer aanmeldt (stap 5 uit het overzicht)

Hierboven heb ik de eerste 5 stappen beschreven. Ik heb er expres één weggelaten en dat is het aantrekken van bezoekers. Dit is namelijk de moeilijkste stap die er is en ook de meest tijdrovende bezigheid. Door de eerste 5 stappen alvast uit te zetten voor jezelf, heb je zekerheid en de garantie dat jouw website in autoriteit kan groeien. Wanneer deze rustig doorgroeit, heb je vervolgens ruim voldoende de tijd om op zoek te gaan naar de echte knallers om bezoekers aan te trekken.
Diversiteit, ‘natuurlijke’ groei en bezoekers aantrekken!

Al met al is linkbuilding anno 2018 nog meer een zaak van nuance, context en logisch nadenken geworden, in plaats van ‘keihard links bouwen’. Je kunt het steeds meer gaan vergelijken met een online vorm van PR:

Wie ben ik?
Wat doe ik?
Waar zitten mijn klanten?

Google blijft een machine, die op sommige vlakken tekort schiet. Toch blijft het zichzelf verbeteren en kan het steeds meer tussen de regels door lezen. De ‘trucjes’ van voorheen werken dan ook nog wel tot op zekere hoogte, maar ze vragen om steeds meer vernuft. Als je de zoekmachine nog steeds voor de gek probeert te houden, dan kom je halverwege het proces ook misschien wel tot de conclusie dat je helemaal niet ouderwets aan het ‘linkbuilden’ bent, maar dat je echt online naam voor jezelf maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *