3 tips om je AdWords-kwaliteitsscore structureel te verhogen

Je kent het vast wel: je bent nu al een tijd lekker bezig met je AdWords-account. De resultaten zijn inmiddels redelijk stabiel en elke maand haal je flink wat conversies binnen tegen nagenoeg dezelfde prijs. De standaardoptimalisaties van je kwaliteitsscore voer je periodiek uit. Na verloop van tijd loop je echter tegen de spreekwoordelijke muur en kun je wel wat nieuwe inzichten en methodes gebruiken. Hoog tijd om door te pakken en de kosten te laten dalen, zónder hierbij de conversie uit het oog te verliezen.

Maar hoe zet je nu die ene grote stap om de kwaliteitsscore structureel naar een hoger niveau te tillen? In dit artikel geef ik je 3 – nog relatief onbekende – tips waarmee jouw kwaliteitsscore een structurele steile curve omhoog laat zien!

De sleutel tot een topkwaliteitsscore

Eén van de zaken waar je pas later in het proces van het verbeteren van conversies aan denkt, is het verbeteren van de kwaliteitsscore. Eigenlijk ten onrechte, want een stijging van de kwaliteitsscore staat gelijk aan een daling van de CPC’s. Als je kijkt naar de basiselementen die je als online marketeer inzet om de kwaliteitsscore omhoog te krikken, gaat het om:
•Je keywords terug laten komen in je advertentieteksten
•De juiste landingspagina kiezen
•Je biedingen hoog inzetten voor een betere positie en een betere CTR

Een aantal factoren bepalen de kwaliteitsscore hierin mee:
•De relevantie van de advertenties
•De ervaring op de bestemmingspagina
•De verwachte click-through-rate

Dit wetende, zijn er veel meer mogelijkheden naast de basiselementen om de kwaliteitsscore structureel op te hogen. En laten hier nu net uitgelezen kansen voor jou liggen!

1. Longtail-uitsluitingen in shorttail

Uitsluitingen zullen je inmiddels wel bekend in de oren klinken. Je sluit altijd het exacte keyword uit in de brede groep. Je brede zoekwoord kan desondanks nog wel getriggerd worden door een longtail-variant van het uitgesloten exacte zoekwoord. Deze longtail-variant dien je dus ook exact uit te sluiten in de brede groep. Hiermee maak je de scope van termen die jouw keyword kunnen triggeren kleiner, wat weer goed is voor je relevantie.

Adwords: longtail-uitsluitingen in shorttail

In de afbeelding hierboven zie je welke verlengingen/longtail-zoekwoorden er in de exacte ‘adgroup’ terug te vinden zijn bij één van mijn klanten. In dit geval sluit je deze uit in de ‘broad match modified adgroup’. Maak je gebruik van de zinsdeel-adgroup? Dan sluit je deze daar in uit.

2. Zoektermen uit exacte adgroups uitsluiten in brede groepen

Vroeger, toen mensen nog met paard en wagen door de straten gingen, was een exact zoekwoord ook écht exact. Geen afwijkingen. Sinds dat Google besloot dit in maart 2017 te wijzigen, kunnen exacte zoekwoorden ook getriggerd worden door kleine afwijkingen. Zoals een andere woordvolgorde, meervoudsvormen of toegevoegde functiewoorden.

Online marketeers die enkel het exacte zoekwoord uitsluiten in brede groepen, vergeten hierbij de exacte zoektermvarianten. Dit is zonde, want op deze zoektermvarianten bied je dus zowel met je exacte zoekwoord als met je brede zoekwoord. Om deze keuze voor AdWords te maken, dien je de zoektermvarianten ook uit te sluiten. Een exacte uitsluiting is namelijk wél volledig exact. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je verbetert én je relevantie, én je sluit interne concurrentie uit. Dubbele winst!

AdWords: zoektermen uit exacte adgroups uitsluiten in brede groepen

3. Optimaliseer je extensies

Bekend is al, dat het gebruik van extensies je click-through-rate doet stijgen. Maar veel marketeers vergeten dat extensies, evenals je advertentieteksten, optimalisatie vereisen. In het begin is het natuurlijk prima om zo veel mogelijk versies van de verschillende extensies te implementeren. Na verloop van tijd heb je voldoende data om te bepalen welke extensies de beste resultaten opleveren.

Om deze gegevens inzichtelijk te krijgen, moet je wel een extra stap zetten. In het tabblad ‘advertentie-extensies’, dien je te segmenteren op ‘kliktype’. Hiermee krijg je vrijwel alle statistieken waarop je normaal gesproken ook optimaliseert. Slecht presterende site-links zou je kunnen verwijderen of verbeteren. Hetzelfde geldt voor ‘promotie-extensies’ en ‘highlight-extensies’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *